Thursday, February 18, 2021

Kolmas nädal!

Otsimootorid (Uus meedia...? 12.02 - 19.02)



Tere kõigile lugejatele. Loodan, et tänane päev on, oli või tuleb teil meeldejäävalt meeldiv.

Tänaseks ülessandeks oli valida meediakomponent, mis on kõike enam mõjutanud traditsioonlist meediat. Kui aus olla, siis ma arvan, et mina pole piisavalt pädev, et hinnata seda milline nendest komponentidest on kõige rohkem mõjutanud traditsioonilist meediat. Aga, üks asi ilma milleta mitte midagi ei toimiks on minu meelest Otsimootorid. Tänu neile me leiame, kõik vajaliku info ülesse. Seega otsustasin ma kirjutada väikse ülevaate Otsimootoritest.

Mis asi on üldse üks otsimootor ja mille jaoks seda kasutatakse? Vanemad inimesed, kes pole arvutitega tuttavad võiksid võtta seda, kui raamatukogu, mis kogub kõik raamatud ühte kokku ja koostab vajalikud nimekirjad raamatutest ja kui teie panete raamatu pealkirja paberile kirja, siis tuuakse see raamat automaatselt teieni(Otsimootor on justkui raamatukogu haldur). Sarnaselt toimivad otsimootorid, kus otsimootor kogub weebis olevat infot ja, kui te sisestade otsimootorisse sõna või lause, mida ta te otsite, siis otsimootor tagastab Teile kõige lähedasemad vasted otsitud tulemusele. Eestis kasutatakse mõningal määral neti.ee otsimootorit, aga enamjaolt siiski googlit.

Kõike tuntumad otsimootorid 2019 a seisuga olid:

(Viide 1) 

  • Google 88,14%
  • Bing 6,18%
  • Yahoo 2,51%
  • Baidu 0,59%
  • Yandex 0,26%
Natuke Otsimootorite ajaloost!

Esimeseks otsimootoriks peetakse Aliweb (Archie Like Indexing for the Web), mis loodi 1993 aasta novembris. Alivweb võimaldas kodulehtede sisestajatel märkida ära kiddlad sõnad, mida otsides kasjutajad jõuaksid antud kodulehele. PEale seda tulid WebCravler(1994) ja Lycos(1994). 1905 aastat peetakse otsingumootorite ajastuks, kus tulid turule erinevad otsingumootorid nagu  AltaVista, MetaCrawler, Magellan ja Daum. Ja kõige edukam otsimootor Yahoo, kelle loojaks oli Jerry Yang ja David Filo. Alles 1997 aastal tuli turule meile kõigile tutnud otsimootor Google.(Viide 2)

Kokkuvõtvalt võib öelda, et otsimootorid on interneti lahutamatud osad. Tänu neile leiame me ülesse kõik teised webilehed ja vajaliku info. Minu meelest on nemad mõjutanud Traditsioonilse meedia arengut kõige rohkem. Mis kasu oleks meediast ja sealt tulenevast infost, kui me seda ülesse ei leiaks? 

Tänan, et leidsite aega seda lugeda! loodan, et jäite rahule!




Viited:

1. https://clever-solution.com/blog/top-search-engines-in-the-world

2. https://carlhendy.com/history-of-search-engines/#archie

Foto:

http://searchengineprofiling.com/wp-content/uploads/2012/03/SEM2.jpg


No comments:

Post a Comment

Nädal 10 - Häkker

Kuidas saada Häckeriks - Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO Ingliskeeles -  http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html Eesti -  https://www....