Monday, February 8, 2021

Esimene Nädal - Abacus, Colossus ja Floppy

Esimene nädal - Noppeid IT ajaloost 29.01 - 05.02

Tänases postiuses kirjutan natuke kolmel teemal.

  • Abacus
  • Colossus
  • Floppy disk
Kuna pole sarnast asja varem teinud, siis pole õrna aimugi kas ja kuidas asi üldse välja tuleb. Seega palun kõikidel lugejatel arvamust avaldada. Pole oluline kas see on positiivne või negatiivne. Teie arvamus on oluline ja, kui ma ei tea mida ma valest teen, siis ma ei oska seda ka parandada. Kogu postituse koostamiseks kulus mul 8 h. Tundub kuidagi väga pikk aega - Samas lugemine oli suurem osa ajast.

Aasta: Enne 1900

Teema: Abacus

Mis on Abacus (Abakus)?

Enamusele meile on see tuttav juba lapsepõlvest. Kõik me teame seda nelinurkset puidust mänguasja, kus on sees traadida ja nende traatide küljes väiksed puidsut jubinad - Jah just see sama millega sai aruvtada. Tegemist on siis arvutuslauga, mida kasutasid vanad kreeklased ja roomlased juba  4. saj. eKr. 

Alguse sai see muidugi tavaliselt kividest - Kus võeti kogum erinevaid kive ja määrati neile kindlad suurused. Ma võrldeks seda valuutga - Kuidas igale rahatähele on antud kindel väärtus. Tol ajal, aga anti igale kivi suurusele(kaalule) vastav nr ja selle abil sai kiirelt teha suuremaid arvutusi. See oli hüppe edasi näppude peal lugemisest.Varjasem kirjeldus abaskuse kohta pärineb kreeka filosoofi Herodotus (480-425 eKr.)Meile kõige tuttavamal kujul olev Abaskus tuleb hiinast. Nimelt hiinlased oled esimed, kes selle sellisel kujul valmis tegid ja kasutusele võtsid. Juhul, kui teil endiselt puudub arusaam sellest, mis on Abakus, siis lisasin ka mõned fotod.

Foto - Abaskus 1 - Kreeklaste varajaseim seilinud varjant.

Foto - Abaskus 2 - Romlaste esimes sajandi mudel - Sarnaneb juba rohkem sellele mida me teame.

A roman abacus

Foto - Abaskus 3 - Lõpuks meile tuttavam variant

Abaskus 4 - Millega ka mina mänginud olen











Viited:

1.https://history-computer.com/abacus-complete-history-of-the-abacus/

2.https://www.rightlobemath.com/about/abacus


Aasta: 1900-1950

Teema: Colossus

Kas Colossus võib olla esimene arvuti? Jah - On inimesi, kes peavad seda esimeks arvutiks. Samas teadlased on eriarvamusel, sest esimesteks arvutiteks peetakse ka:  ABS (Atanasoff-Berry Computer) Eniac.(Electronic Numerical Integrator And Computer) ja  Konrad Zuse - Z1(Hävis pommirünnakus) 

Colossus leiutati Enigma vastu võitlemiseks. Sõjatööstus on üks tehnolooiga alustalasid.

Kuna aga Colossust pidi käsitsi igakord programmeerima, siis ei peeta teda arvutiks vaid pigem mehhaniliseks seadmeks. Mina isiklikult nõustun selle väitega, et pole päris arvuti, kui kõike pead käsitsi seadistama. Minu peas seostub arvuti - Automaatse tegevusega - Natuke nagu inimese alateadvus, mis tihtipeale automaatselt reageerib asjadele.

(Electronic Numerical Integrator And Computer) ja  Konrad Zuse - Z1(Hävis pommirünnakus)

Foto  - Colossus

A Lorenz SZ42 cipher machine with its covers removed at The National Museum of Computing on Bletchley Park


Aasta: 1943-1945

Teema: Colossus


Aasta: 1967

Teema: Floppikettas/diskett (Floppy disk)

Floppy peale mõtlemine toob minus alati positiivseid emotsioone. Eelkõige selle pärast, et nende peal oli võimalik lihtsamaid mänge hoida ja ühest arvutist teise liigutada. Eelkõige meenub selline mäng nagu supaplex. Nagu mu jutust aru saada on, siis Floppi oli mõeldud selle jaoks, et ühest arvutist teise infot edastada. Tänapäeval on selle jaoks mälupulgad ja kõvakettad. Kogu selle juttu juures ei tasu Pilve teenust unustada.

Floppy leiutati eelkõige selle jaoks, et raha kokku hoida, sest kõvakettad on väga kallid. Võib mõelda ka tänaste USB  ja kõvaketaste suhtele. Kus Mälupulgaga on lihtne infot liigutada. Kahjuks või õnneks tänapäeval enam Floppi kettaid ei kasutata.

Foto - Floppi kettas







Viited:

https://history-computer.com/abacus-complete-history-of-the-abacus/

https://www.rightlobemath.com/about/abacus

https://www.britannica.com/technology/Colossus-computer

https://www.computerhope.com/jargon/f/floppydi.htm

Foto - https://et.wikipedia.org/wiki/Diskett#/media/Fail:Floppy_disk_2009_G1.jpg

No comments:

Post a Comment

Nädal 10 - Häkker

Kuidas saada Häckeriks - Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO Ingliskeeles -  http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html Eesti -  https://www....